Анализатор: Google реално е по-скъпа от Apple

Реалната стойност на Google e по-висока от тази на Apple, според анализатор от WSJ

Реалната стойност на Google e по-висока от тази на Apple, според анализатор от WSJ

Към днешна дата пазарната капитализация на Apple е 377,9 млрд. долара. Според известен анализатор обаче, реалната стойност на компанията е 233 млрд. долара, което я прави по-евтина от Google.

Защо това е така? Ето версията на анализатора Ролф Уинклър от Уол Стрийт Джърнъл:

При изчисляване на реалната стойност на една компания, от пазарната й капитализация трябва да се извадят наличните средства в банкови сметки, които не участват в оперативната дейност, смята Уинклър. Apple разполага със 145 млрд. долара свободни средства, а това означава, че компанията струва 233 млрд. долара (при пазарна капитализация 378 млрд. долара).

Излиза, че Apple е по-евтина с 8 милиарда долара от Google, която има пазарна капитализация 286 млрд. долара и наличности от 45 млрд. долара в банки, т.е. реалната цена на интернет корпорацията е 241 млрд. долара.

За да подкрепи твърдението си, Уинклър прави следната аналогия: “Ако платите 378 000 долара за дом, в гостната на който има 145 000 долара, това означава, че покупката ви ще струва чисти 233 000 долара. Това е и реалната стойност на къщата”.

Чистата печалба на Google в периода януари-март 2013 г. нарасна с 15,7% до 3,35 млрд. долара. В същото време Apple отчете спад от 18% до 9,55 млрд. долара. Приходите за тримесечието на компанията от Купертино обаче нараснаха с 11% до 43,6 млрд. долара.

Коментари по темата: „Анализатор: Google реално е по-скъпа от Apple”

добавете коментар...

  1. ;))

    Тогава си купете акции на Епъл 🙂

  2. AA

    анализаторът говори платени глупости .. реалностите са други

  3. :)

    А, моята логика е, че ако една компания изкарва 3 пъти повече пари, би трябвало да е 3 пъти по-скъпа.

Коментар