Време за Google да влезе в играта с браузърите

 
Слуховете за браузър от Google отново изплуваха на повърхността и изглежда, че този път не са съвсем неоснователни.

Първо, трябва да се отбележи фактът, че Google регистрира домейн името “Gbrowser.com”, което спокойно може да се изтълкува като наличие на значителен интерес към подобен браузър. От друга страна, изпълнителният директор на интренет компанията е казвал често, че Google би създала браузър, ако съществува реална полза за потребителя. Налице ли е вече такава полза?

Пускайки все нови и нови приложения, Google започва да се нуждае от собствен браузър, за да ги доставя на потребителите по по-удобен начин и с по-висока скорост.

Наскоро най-голямата търсеща машина в интернет започна да предлага версия на своето приложение Google Earth, която работи с браузърите по различен начин, намалявайки пълната си зависимост от тях. Ако прибавим към Google Earth и приложенията за текстообработка, електронни таблици и презентации на компанията, както и многото други браузърни приложения, които в момента се разработват, то идеята за създаване на собствен браузър от Google изглежда разумна.

Освен това, наред с поддръжката на приложенията от един неин браузър, компанията ще може да увеличи и сигурността при работата с тях, както и да припечели от всичко това. Следователно ползи от Google браузър ще има и за потребителите, и за търсачката.

Преди обаче да се правят каквито и да било изводи, трябва да се отбележи, че Google вече има значително влияние върху разработването на браузъра Firefox. Трудно е да си представим, че Google няма да получи подкрепа за своите приложения от втория по популярност браузър. Най-малко, Firefox може да предложи плъгини, които ще поддържат Google приложенията.

Дали ще станем свидетели на скорошно появяване на Google браузър? Нищо не е сигурно, макар че са налице силни аргументи в тази насока.

Коментар