Приходите от мобилни социални мрежи ще достигнат $6 милиарда

Феновете на социалните мрежи ще увеличат приходите от потребителско генерирано мобилно съдържание на близо $6 милиарда до 2012 година.
Генерираните от потребители приходи от социално мрежови услуги, онлайн срещи и съдържание, качвано в сайтове на трети страни, ще нараснат от $572 милиона през 2007 година на над $5.7 милиарда през 2012, предвиждат от фирмата за анализи Juniper Research.
До 2012 се очаква половината от тези $5.7 милиарда да идват от социалните мрежи, казват от Juniper Research.
В момента хората, които използват социални сайтове, седят пред своите персонални компютри. Предимството на мобилността ще позволи на потребителите да използват и своето „мъртво” време, за да продължават да бъдат в социалните мрежи.
От фирмата за анализи заявиха, че е изключително голямо предимство подобни сайтове да имат и мобилни версии.
Броят на мобилните потребители, влизащи в социални мрежи през своите телефони също се очаква да нарасне от 14 милиона през тази година до близо 600 милиона през 2012.
Juniper обаче казва, че ще бъде предизвикателство да се правят пари от потребителското генерирано мобилно съдържание, тъй като големите фиксирани брандове в индустрията все още не са се установили напълно в мобилната среда.
В момента мобилните онлайн срещи и чат румове наброяват 57% от потребителско генерираните приходи, като се очаква този процент да падне на 21% до 2012 година, което ще се дължи на увеличаването на популярността на другите услуги, казват от фирмата за анализи.
Отделно проучване, проведено от мобилната медийна компания M:Metrics, открива, че 12.3 милиона потребители в САЩ и Западна Европа са влизали в социални мрежови сайтове чрез мобилните си телефони през юни 2007 година.
В САЩ броят на тези потребители е най-голям – 7.5 милиона социални нет сърфисти през юни. Второто място се държи от Италия с 1.3 милиона потребители, а Великобритания е на трета позиция с 1.1 милиона, показват данните от проучването.

Коментар