Шефовете на Microsoft и Cisco обявиха публично мир

Висшите ръководители на Microsoft и Cisco бяха принудени публично да отрекат, че нарастващата конкуренция между двете компании ще се отрази негативно на сътрудничеството им на новите технологични пазари.

В момента Microsoft прави опити да навлезе на пазара за унифицирани комуникации, който обединява в едно глас, имейл и моментални съобщения. От своя страна, Cisco излиза извън рамките на своя традиционен пазар, към областта на видео конферентните връзки и TV кутии, където основен конкурент на компанията ще бъде именно Microsoft.

Шефът на софтуерния гигант Стийв Балмър и лидерът на Cisco Джон Чеймбърс казаха, цитирани от computing.co.uk, че техните компании ще продължат да си сътрудничат в области като ИТ архитектура, сигурност, управление, безжичност и мобилност, унифицирани комуникации, свързано забавление и малки и средни предприятия.

Основният пазар, където двата гиганта ще се конкурират, са унифицираните комуникации, коментираха от фирмата за анализи Ovum. Закупуването на WebEx от Cisco беше последният голям залп в тази война, а двете компании се очертават като най-големите конкуренти в сегмента.

Потребителите обаче искат да смесват инфраструктура за IP телефония на Cisco с продукти на други нейни конкуренти, както и да използват софтуер за съобщения от Microsoft и нейните конкуренти. Те не нямат намерение да станат жертви на подхода “всичко или нищо” от страна на който и да било от двата вендора. Още повече, че системните интегратори все повече изискват да има съвместимост между продуктите на Cisco и Microsoft и оказват натиск върху двата гиганта.

Коментар