Идват тежки моменти за отворения формат на Microsoft

 
Microsoft се натъкна на нова пречка в кампанията за използване на своя формат OOXML в новия пакет Office 2007 като международен стандарт. Компанията се надява да получи бързо одобрение от Международната организация по стандартизация (ISO), но това не се случва засега.

Причината е, че Бюрото за индийски стандарти реши да не подкрепя формата Office Open XML, демонстрирайки своите предпочитания към съществуващия Open Document Format (ODF), писа informationweek.com. Решението означава, че Индия няма да препоръча на ISO да приеме OOXML като международен стандарт, когато на 2 септември ще има гласуване по въпроса.

Очаква се в гласуването да участват над 120 държави, които ще решат дали ISO да даде бързо одобрение на OOXML. Ако обаче форматът на Microsoft не получи бързо одобрение, то все пак ISO би могла да насрочи следваща дата за гласуване, което ще удължи процеса.

Според очакванията, Бразилия, Китай и Канада ще са сред страните, които ще гласуват против OOXML, докато Германия, Малайзия и Дания ще подкрепят софтуерния гигант. По-рано през този месец Международният комитет за ИТ стандарти в САЩ заяви, че няма да подкрепи процес на бързо получаване на одобрение на формата OOXML от ISO.

Коментар