Jelly Bean взе короната при Android платформите

Версии 4.1 и 4.2 на Android, известни като Jelly Bean, държат близо 38% от пазара на Android устройства

Версии 4.1 и 4.2 на Android, известни като Jelly Bean, държат близо 38% от пазара на Android устройства

Google публикува статистика за популярността на различните версии на Android. Досегашният лидер, „древната” Android 2.3 Gingerbread, която е на пазара от 2010 г., отстъпи първото място на версии 4.1 и 4.2, известни като Jelly Bean.

Статистиката се базира на потребителите на смартфони и таблети, които поне веднъж през миналия месец са свалили или обновили приложение от онлайн магазина Google Play.

Android 4.1 и 4.2 имат общо 37,9%, като с този резултат задминават Gingerbread (с дял от 34,1%). Новите версии направиха това, което не съумя да стори Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Делът на последната остава практически без промяна на ниво около 23,3% от устройствата.

Сумарно, версиите 4.x държат над 60% от пазара на Android устройства. Намалената фрагментация на платформата облекчава значително живота на разработчиците на приложения и игри.

Очаква се делът на Jelly Bean да продължи да нараства. Следващото обновление Android 4.3 също ще носи приставката Jelly Bean, а освен това всички съвременни устройства се доставят по начало с Android 4.x.

Коментар