Acer купи Gateway и измести Lenovo от третото място

Най-мощният тайвански PC производител Acer обяви, че ще закупи американската компания Gateway за $710 милиона или за $1.90 на акция. Сделката не е изненадваща, като се има предвид, че миналата година Acer разкри намеренията си да придобива малки фирми, с цел да си върне третото място при най-големите компютърни производители в света, което й бе отнето от Lenovo.
През 2006 година Acer и Gateway заедно са продали 18.6 милиона броя PC, докато Lenovo е продал 16.6 милиона, според данни на IDC. Това връща Acer на третото място, след гигантите Hewlett-Packard и Dell. Миналата година Gateway заемаше осмо място в класацията на най-големите компютърни производители в света.
Ходът на тайванската фирма има смисъл, тъй като PC пазарът е зрял и единственият начин за бърз растеж на него е консолидацията, посочват от IDC. Освен това за последните три години Acer е най-бързо растящият компютърен производител, като през 2006 година компанията е увеличила продажбите си с почти 40%.
Придобиването на Gateway ще се отрази най-вече на пазара в САЩ, където Acer се разраства бързо, но все още е на 6-то място сред PC производителите. Делът на компанията на американския пазар се е увеличил със 164% през второто тримесечие на 2007 г., в сравнение със същия период на миналата година. Тайванската фирма е продала 888 000 PC-та в САЩ, което й дава пазарен дял от 5.2%.
За разлика от нея, Gateway е била четвъртият най-голяма компютърен производител в САЩ през Q2 на 2007 г., с 965 000 продадени PC-та и 5.6% дял от пазара. Следователно, закупуването на Gateway ще изстреля Acer на трето място в страната след най-големите Dell и HP.
За второто тримесечие на тази година от Gateway докладват за чиста печалба в размер на $1.9 милиона, докато през Q2 на 2006 компанията отчете загуба от $7.7 милиона.

Коментар