Създават версия на Linux за мобилни телефони

Разработват Linux за мобилни телефони
Джаджи с отворен софтуер ще се появят до края на 2007 г.
16-05-2005
Няколко от най-големите производители на мобилни телефони обявиха през седмицата, че възнамеряват да работят заедно за създаването на версия на Linux, предназначена специално за портативни устройства от рода на клетъчни телефони и PDA. Джаджи с новия „отворен” софтуер ще се появят на пазара до края на 2007, според плановете на производителите.
Samsung, Motorola, NTT DoCoMo, NEC, Panasonic и Vodafone ще създадат независима организация с некомерсиални цели, която ще позволи на компаниите да си сътрудничат и да споделят разходите по разработването на новата версия операционната система.
Участниците в организацията приканиха софтуерни фирми и производители на процесори да се присъединят към общото дело. Като основен стимул за това е взаимната печалба на компаниите и потребителите от Linux телефоните.
Новата операционната система ще предостави стабилна платформа за технологично развитие, ще намали разходите на производителите и ще осигури по-качествени крайни продукти за потребителите, смятат създателите на мобилни телефони.
Очаква се един от основните ефекти да бъде подкопаване на позициите на разработчиците на операционни системи за мобилни устройства, най-големият от които е Microsoft.

Коментар