Фондация за свободен софтуер нападна Vista

Множество организации подкрепиха открито писмо на Фондацията за свободен софтуер (FSF), насочено срещу разпространението на технологии, които са в разрез с принципите на морала и етиката.

Сред визираните технологии са управлението на цифровите права (Digital Rights Management, DRM), надеждните изчисления (Trusted Computing) и операционната система Windows Vista на Microsoft, съобщи linux.com.

Писмото е подписано от влиятелни групи за опазване на околната среда, сред които са Партията на зелените в Англия и Уелс, Международната федерация Приятели на Земята, организацията People & Planet от Великобритания, както и британският вестник New Internationalist.

Целта на писмото е да предизвика обсъждане на свободния софтуер сред организациите за опазване на околната среда и да инициира контакти между тях и техническите специалисти, посочват от FSF.

Откритото писмо е първото от серия предстоящи действия на FSF в борбата срещу Vista. Очаква се в близките месеци фондацията да публикува редица нови съобщения, които призовават към използване на свободен софтуер вместо фирмен. Идеолозите на кампанията смятат, че частният софтуер разделя хората и налага технически ограничения за общуване.

Коментар