Ускоряват ARM процесорите до 3GHz

Бъдещите 20-нанометрови процесори ARM ще работят на тактова честота 3 GHz

Бъдещите 20-нанометрови процесори с ARM архитектура ще работят на тактова честота 3 GHz

Компаниите TSMC и GlobalFoundries планират производство на 20-нанометрови процесори с архитектура ARM. Новите чипове с тактова честота до 3 GHz ще излязат на пазара през 2014 г.

В момента най-напредналите ARM процесори, като Tegra 4i, се произвеждат по 28-нанометров технологичен процес. Флагманът на Qualcomm – Snapdragon 800 – използва същата технология. И при двата чипа максималната тактова честота е 2,3 GHz.

С прехода към 20-нанометров технологичен процес ще стане възможно увеличаване на максималната честотата с 30% до 3,0 GHz, което ще доведе и до ръст в производителността на мобилните устройства с ARM чипове.

В допълнение, 20-нм технология ще намали с една четвърт консумацията на енергия от чиповете. Като се приложат и по-модерни технологии за управление на захранването, времето за автономна работа на мобилните устройства ще нарасне значително.

Първите смартфони и таблети с 20-нанометрови ARM процесори ще се появят към края на 2014 г. Не се очаква съществена промяна в цените на новите чипове.

Коментар