Германия ще следи терористи с троянец

Немското правителство предложи използване на шпионски софтуер от типа „троянски кон” с цел тайно да бъдат наблюдавани хард дисковете на потенциални терористи. Предложението беше защитено в много оспорван дебат за това дали подобни действия нарушават човешките права.

Вътрешният министър на Германия иска да включи тази мярка за сигурност в по-всеобхватен закон за безопасност, който в момента се разглежда от коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел, писа siliconvalley.com.

Пренасян в имейли, за които изглежда, че идват от други правителствени офиси, шпионският софтуер ще позволява на властите да разследват интернет поведението на заподозрени. Властта ще може да вижда какви данни има на хард дисковете на наблюдаваните, без обаче те да разберат, че са следени.

Според вътрешния министър на страната, използването на произведена от правителството технология за шпиониране на потенциални терористи ще запълни сериозна и скандална дупка в информацията на властите, която се дължи на техническите промени през последните няколко години.

Макар от офиса на вътрешния министър все още да не са разпространили копия на законопроекта, то в медиите вече е изтекла информация. Твърди се, че властите ще изпращат имейли, направени да изглеждат, че идват от Финансовото министерство или друга институция, но всъщност те ще носят троянски кон.

Коментар