Зони за отдих срещу “наркотика” Facebook

Сайтовете със социална насоченост са новият наркотик за корпоративна Америка. Шефовете на водещи компании признават, че достъпът до социални мрежи заема около половината от интернет връзките на техните организации.
Особено популярен е сайтът Facebook. Все повече компании прибягват до радикални мерки, като забраняват достъпа до тази социална мрежа. По данни от проучвания, към момента половината от служителите на едрия бизнес нямат достъп до Facebook.
Част от работодателите прилагат по-гъвкави начини за ограничаване на употребата на социални интернет ресурси. Чрез използване на филтриращи технологии, те разрешават достъпа до Facebook преди и след официалното работно време, както и по време на обедните почивки.
Едно от най-удачните решения е осигуряването на свободен достъп до интернет в зоните за отдих. На тези места служителите могат да се занимават с личните си дела в интернет, без да нарушават корпоративната дисциплина.
По-крута мярка е блокирането на достъпа до сайтове, които изискват регистрация. Смята се, че подобни интернет ресурси съдържат опасно за компаниите съдържание, вкл. наличие на вируси.

Коментар