Лепенка с микрочип заменя подкожните инжекции

Компютърният гигант Hewlett-Packard разработи медицинска лепенка, която може да замени подкожните инжекции или хапчетата при ваксиниране на пациентите и други лечения. Лепенката разполага с 90 000 микроигли на квадратен инч, микропроцесори и топлинен елемент.

Лекарствата, които се съдържат в нея, са затоплят и след това се инжектират посредством микроиглите. Процесорите следят количеството лекарство, постъпило в организма, и подават необходимите дози през определени интервали от време.

Микрочиповете могат също да инжектират различни дози в зависимост от жизнени показатели на пациента като повишено кръвно налягане или ускорен пулс. Тези функции на процесорите зависят от начина им на програмиране.

От Hewlett-Packard казват, че дори е възможно да се направи комбинация от различни лекарства, които да се доставят на организма по различно време.

Познатните никотинови лепенки работят, като оставят кожата да приеме химикали. Лепенката на HP, прониквайки под кожата чрез микроигли, може идеално да доставя необходимите дози по много по-контролируем начин.

Технологията и оборудването, използвано за направата на редовете от микроигли, са заимствани от производството на мастиленоструйни принтери на HP. Топлинният елемент е същият, който се използва в главите на инкджет устройствата.

Подобно на IBM, Microsoft и други водещи компании, HP продава лицензи за ползване на своите изобретения. Засега този подход е доста успешен за компютърния гигант. Приходите от подобна дейност са се увеличили десетократно, откакто отделът за лицензи на HP започна да функционира преди повече от четири години.

Ирландската компания Crospon, която наскоро си осигури финансиране от €2.3 милиона, ще произвежда, маркетира и продава иновативния продукт на HP, а също така ще поддържа технологията, съгласно споразумение между двете компании.

Коментар