Задава се “убиец” на Blu-ray и HD DVD

Двама се карат, трети печели. Това може да се случи на пазара на плеъри за видео с висока резолюция (HD), където лагерите на Blu-ray и HD DVD още не са излъчили победител.
Компанията New Medium Enterprises (NME) се готви да пусне устройство с нов формат за възпроизвеждане на HD филми. Нейният HD VMD (High Definition Versatile Multilayer Disc) се явява алтернатива на Blu-ray и HD DVD.
NME ще разчита на ниска цена на своя плеър, и разбира се, на подкрепата на филмовите студия, без които подобно начинание е обречено на неуспех. Плеърът се очаква на пазара в САЩ през октомври на цена $199 и по-късно в Европа за $240.
За разлика от Blu-ray и HD DVD, които използват виолетов лазер, HD VMD работи с червен, както обикновените DVD-та. В сравнение с DVD пък, новият диск разполага с повече от два слоя, което му позволява да съхранява до 30GB.
Обикновените DVD плеъри също могат да възпроизвеждат HD VMD дискове с помощта на приставка, която декодира информацията и указва на лазера да чете повече от два слоя.
Новият формат поддържа резолюция Full HD, 7.1-канален звук Dolby Digital, Dolby Digital Plus и DTS.
Засега HD VMD има подкрепата на студиото на Мел Гибсън – Icon Studio, както и на някои компании в Индия и Китай.

Коментар