Проверяват истинска ли е водката чрез SMS

Потребителите на водка, произведена от московски завод “Кристал”, вече ще могат да проверяват истинността на закупената бутилка чрез мобилен телефон.
На всяко шише с популярната напитка ще има стикер с уникален идентификационен код от осем букви и цифри. За да разберат дали водката е легална или не, купувачите трябва да изпратят SMS с този код на указан телефонен номер.
Системата проверява изпратения номер на бутилката в база данни за пуснатата на пазара продукция. Като резултат клиентите получават отговор “Кристал” или “менте” (kontrafact), като първото означава, че водката е истинска и безопасна (до определени количества, разбира се).
 “Кристал” прибягва до мобилната технология, тъй като правителството не може да справи с контрола на качеството на водката в Русия, писа BBC. Проверката дали е истинска водката ще струва на купувачите само стойността на SMS-а.
Специалните етикети засега ще бъдат поставяни само на водка "Самокатная", която се появи на пазара през май 2007. Очаква се до края на годината заводът да въвъде системата за половината от своята продукция.

Коментар