На 15 септември ще се проведе първият BarCamp посветен на Уеб 2.0

В последно време има много хора и компании, които се интересуват от Уеб 2.0 в най-различни аспекти – от използването му за лични сайтове до огромни корпоративни приложения и като технологии и като принципи.
Целта на това събитие (http://spisanie.com/web2.0/web20-barcampе да събере хората на едно място, да ги запознае и да накара по някакъв начин идеите да се развиват. На събирането ще има професионалисти, ще има хора, които инвестират в такива проекти, ще има и такива, които искат да се развиват в тази област, ще има и такива, които няма да искат да се развиват в Уеб 2.0, а просто ще дойдат да гледат и слушат.
Каква е разликата между потребителска среща и barcamp?
На такива събития се събират потребителите на услугата, а целта на barcamp е да се съберат хора от всички страни на процеса, и ползватели и инвеститори и работодатели и журналисти, за да може с познанията на всеки отделен елемент да се постигне максималната цел.
А какво е networking парти?
Сигурно сте потребители на социални мрежи като one.bg, linkedin или Facebook. Целта на тези срещи е да се ‘свържем’ на живо и да обменим идеи и не само.
RoadMap
Първата среща има за цел запознаване с Уеб 2.0. Ще присъстват инвеститори, журналисти, компании, които разработват Уеб 2.0 приложения и идеи, хора, които имат интерес към темата, аматьори и професионалисти в различни области.
Следващите 2 срещи вече са начертани като идеи и имат за цел реално да свържат всички заинтересовани страни, така, че ефектът на Уеб 2.0 и 3.0 да бъде пълен.
Какво всъщност е Уеб 2.0?
Уеб 2.0 се появява като понятие през 2003 година, измислено и популяризирано от Тим О’Райли. Година по-късно се провежда и първата конференция в която се обсъждат проблеми и решения свързани с това понятие.
Уеб 2.0 са второ поколение от уеб-базирани общества и предоставени услуги, като социални мрежи, уикита и много други, на чиято поява ставаме свидетели всеки ден.
“Основната им характеристика е комуникацията и сътрудничеството между потребителите за създаване на услугата или сайта”. Това не значи че технически във WWW се налагат нови спецификации и технически изисквания, а че се променя начина на използване на Уеб, като цяло. Затова, не можем да говорим за WWW 2.0, а само за Web 2.0.

Коментар