Два милиона английски статии в Уикипедия

 
Английската версия на Уикипедия публикува своята двумилионна статия. Това е символично важно събитие за най-големия потребителски генериран издателски сайт в света.

Уикипедия (Wikipedia), шестата най-посещавана мрежа от уеб сайтове в глобален мащаб след Google, Microsoft, Yahoo, Time Warner и eBay, е достъпна на 250 езика. Общо, версиите на различни езици са публикували над осем милиона материала.

Откакто проектът за енциклопедия стартира през 2001 година, над 100 000 регистрирани потребители са направили поне по 10 редакции всеки на статии от Уикипедия, според данни на Wikimedia Foundation – нестопанската дарителска организация, която управлява енциклопедията.

Само в английската версия на Уикипедия са се регистрирали 3.4 милиона доброволни писачи. Немската и френската версии, вторите по големина сайтове, имат всяка по над половин милиона статии. Други десет сайта на различни езици имат по над 100 000 статии.

Уикипедия предлага и версии на по-рядко срещани езици, сред които са южноафриканският кхоса и хибридният език есперанто.

Материалите на Уикипедия могат постоянно да се обогатяват, тъй като са базирани на софтуера за групови редакции “wiki”. Проучване на HP Information Dynamics Laboratory от тази година е открило, че най-качествените материали в Уикипедия са тези, които се редактират най-често и от най-голям брой потребители.

Коментар