Китай извади собствен формат за HD видео

Китайска разработка ще се опита да конкурира форматите за видео с висока резолюция HD DVD и Blu-ray. Националният инженерно-изследователски център за оптични устройства (OMNERC) към университета Сингхуа представи технологията CH-DVD, която използва син лазер.
CH-DVD се базира на формата HD DVD, което е обяснимо с факта, че технологията HD DVD изисква незначителни промени в производственото оборудване за дискове. Същото обаче не може да се каже за Blu-ray, където е необходимо изцяло ново оборудване.
CH-DVD се подкрепя от китайското правителство. Първите продукти по новия формат ще излязат на китайския пазар през следващата година. Очаква се появата им да доведе до рязък спад на цените на дисковете за видео с висока резолюция.
Кандидат за трона на HD видеото е и компанията New Medium Enterprises (NME) с нейния HD VMD (High Definition Versatile Multilayer Disc), който се явява алтернатива на Blu-ray и HD DVD. VMD работи с червен лазер, както обикновените DVD-та, но за разлика от тях разполага с повече от два слоя, което му позволява да съхранява до 30GB.

Коментар