ЕК е най-големият публичен инвеститор в нанотехнологии

С 1,4 млрд. евро, отпуснати за 550 проекта в сферата на нанонауките и нанотехнологиите, Шестата научна рамкова програма на ЕС допринася за една трета от общото публично инвестиране в нанотехнологии. Програмата е и единствената голяма финансираща агенция в тази сфера, съобщи порталът evropa.bg.
Нанотехнология е широкообхватен термин с приложения в много сфери на науката – биология, електроника, материали и медицина, но широко засяга научните изследвания в принципите и свойствата, възникващи на нано-ниво, т.е. нивото на атомите и молекулите. Те могат значително да се различават от по-големия мащаб, което е причината за поява на тази нова сфера на науката.
Нанотехнологията е област, където Европа е призната като световен лидер. Скорошен доклад показва стратегическата важност на нанотехнологиите, както и приноса, който тази сфера на науката може да направи за качеството на живота и икономическото благосъстояние на европейските граждани, напр. чрез революционните постижения в ключови области като материали, електроника и медицина.

Коментар