Новият iPod може да работи само с iTunes

Наскоро Apple обнови цялата си линия устройства iPod, като въведе и модел, който разполага със сензорен екран. Продуктовата линия идва с нови характеристики и дизайн. Колкото и добре да звучи това обаче, съществува и една уловка.
Наред с нововъведенията, които биха се харесали на потребителите, компанията е добавила специален код, който не позволява на iPod-ите да работят с услуга, различна от iTunes. Apple е заключила останалия софтуер за управление на дигиталното съдържание, добавяйки „SHA1 hashes” в началото на файла iTunesDB (базата данни с дигиталното съдържание, съхранявано в устройството).
Подобреният код заключва базата данни на iTunes само за един специфичен iPod и не позволява да се правят каквито и да било модификации. Ако все пак някой се опита да промени файла на базата данни с такъв на друг iPod или да го модифициран, устройството докладва за съхранени „0 песни”. Това фактически означава, че само iTunes може да добавя или трие съдържание от устройството.
Най-логичната причина Apple да заключи новите iPodе нарастващата заплаха от другите музикални услуги. Откакто много звукозаписни компании изоставиха DRM, вече е по-лесно за музикалните услуги да качват директно музика на iPod чрез своя софтуерен плеър. Това означава, че iTunes губи позициите си като място, откъдето потребителите могат да свалят дигитално съдържание за iPod.
Заставяйки своето устройство да работи само с услугата iTunes, Apple ефикасно възпрепятства другите медия плеъри от предоставяне на съдържание за iPod. Този ход ще попречи на другите музикални услуги истински да се конкурират с онлайн магазина на Apple, което пък ще запази доминантната роля на компанията на този пазар.

по темата: „Новият iPod може да работи само с iTunes”

добавете коментар...

  1. Кръстьо

    Ехооо … Европейския съюз … Я да видим една 20-30 милионна глобичка …

Коментар