ЕС може да наложи промени във Vista

Европейският съюз може да наложи допълнителни санкции на Microsoft, заради нарушаване на антимонополното законодателство, вкл. и да изиска от софтуерния гигант да модифицира операционната система Vista, смятат анализатори на пазара.
Според експерти от Gartner, цитирани от Асошиейтед Прес, ЕС ще се опита да принуди Microsoft да предаде на странични разработчици информация за някои частни технологии, реализирани във Vista. Междувременно, конкуренти на компанията вече са заявили намерения да продължат антимонополната борба с Microsoft не само в операционните системи, но и в други области.
През седмицата европейският съд от първа инстанция остави в сила решение на ЕК от 2004 г, което призна Microsoft за виновна в злоупотреби с монополно положение на пазара на операционни системи с цел прокарване на съпътстващи програмни продукти.
Еврокомисията предписа на компанията да продава Windows без вградения Windows Media Player, както и да предостави на производителите на сървъри информация за операционната система. Въпреки опитите на Microsoft да оспори постановлението на ЕК, повечето точки от него останаха в сила.
Анализаторите прогнозират, че решението на европейския съд ще развърже ръцете на конкурентите да нанесат удар по новите продукти на Microsoft, в частност по Windows Vista. Компанията вече се съгласи да направи промени в схемата на работа на новата операционна система със средствата за персонално търсене. Но ограничения за претенциите на конкурентите няма.

Коментар