Планират у нас обучаващ център по линия на CEENet

През следващите години у нас ще бъде изграден регионален център за обучение на специалисти от страните, членуващи в CEENet – Асоциацията на изследователските и образователни интернет мрежи на страните от Централна и Източна Европа.
България поднови членството си в CEENet, обяви д-р Красимир Симонски, зам.-председател на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), след провелата се в Охрид сесия, посветена на сигурността в киберпространството.
Членството и координацията от българска страна ще се осъществява от сдружение Българска изследователска и образователна мрежа (БИОМ). България е включена във всички проекти на CEENet, един от които цели създаване на лаборатория по мрежова сигурност.
На приключилата в Охрид среща са договорени съвместни проекти с партньори от балканските страни, като например изграждане на адекватна инфраструктура на изследователските и образователни мрежи на страните от Балканския регион, съобщават от ДАИТС.
Нашата страна е един от съоснователите на организацията, в която членуват 25 страни. БИОМ активно участва и в развитието на Мултигигабитовата Паневропейска изследователска и образователна мрежа GEANT2, която предоставя високоскоростна интернет свързаност на университетите и академичните структури от Европа с университетите на САЩ, Япония и други развити страни.
Междувременно CEENet започва проект за обучение на национални кадри за внедряване на новата безжична технология за интернет свързаност WiMax. Първият семинар с участие на водещите производители на оборудване от САЩ и Китай ще се проведе в края на октомври в Ташкент.

Коментар