ФБР може да включва микрофоните на смартфони

ФБР използва хакерски инструменти за проследяване на хора, ползващи смартфони и лаптопи, твърди американска медия.

Спецовете на разследващата организация инсталират шпионски програми на Android смартфони и мобилни компютри, с помощта на които могат да включват отдалечено микрофоните им и да запишат разговори, съобщи Уол Стрийт Джърнъл.

Инсталирането на троянските програми става чрез зловредни уеб линкове и измамни имейли – това са методи, широко използвани от хакерската общност. Според източник от службите, ФБР разполага с технологии, които включват дистанционно микрофоните на смартфони и таблети под управление на Android, както и на ноутбуци, и позволяват на агентите да записват провежданите разговори.

По правило, ФБР използва подобни методи за проследяване на организирани престъпни групи, терористи и разпространители на детска порнография. Методите не се прилагат към хакери, той като последните могат лесно да разкрият проследяването и да публикуват в интернет използваните инструменти.

За подобна шпионска дейност ФБР се нуждае от съдебно разрешение, отбелязва юрист от Perkins Coie, бивш консултант на правосъдното министерство. Ако спецслужбите извличат само техническа информация, например IP адрес, не се изисква съдебно постановление, той като IP-то не касае личния живот на наблюдавания.

ФБР купува хакерски инструменти и шпионски програми от компании, специализирани в разработката на подобен софтуер. Бюрото се занимава с тази дейност вече над 10 години, твърди Уол Стрийт Джърнъл.

В допълнение, ФБР наема специалисти по взлом на компютърни системи. Използването на незаконни методи обаче се явява краен вариант, към който властите прибягват, ако останалите методи не проработят.

Коментари по темата: „ФБР може да включва микрофоните на смартфони”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ще ми хакне телефона друг път. Линукс с грозно настроена защитна стена така се хаква тя…

  2. UserA

    Определено IP-то касае личния живот – все едно да казват, че телефонния номер и адрес на човек не е лична информация.

  3. UserA

    До User, не ги мисли няма да ги болят ушите, защото имат супер компютри и работещ софтуер за автоматично разпонаване на глас, ключови думи, фрази и т.н.

  4. User

    Няма ли да им се надуят ушите от 7 000 000 000 души?

Коментар