Sharp започва да излиза от кризата

Sharp дава признаци, че ще оздравее, макар че и самото ръководство не вярваше в бъдещето на компанията

Sharp дава признаци, че ще оздравее, макар и ръководство да не вярваше в това

Японският производител на течнокристални панели Sharp започва да излиза от продължителен период на загуби, показва корпоративният отчет.

През първото финансово тримесечие компанията отново е на минус, но загубите са значително по-малки, в резултат на слабата йена, нарастващите продажби на смартфони и дисплеи и силното намаляване на разходите за персонал.

За периода април-юни Sharp отчита чиста загуба в размер на 17,9 млрд. йени (около 183,8 млн. долара), спрямо 138,4 млрд. йени за същия период на миналата година. Приходите на компанията за тримесечието са нараснали с 33% до 607,91 млрд. йени  (6,18 млрд. долара), благодарение на продажбата на 3-процентeн дял на Samsung.

С парите от тази сделка, възлизащи на 10,4 млрд. йени, Sharp оптимизира производството и технологиите за течнокристални дисплеи за телевизори и мобилни устройства, вкл. ноутбуци. Финансовите показатели на Sharp свидетелстват за процес на възстановяване. Дори самото ръководство на компанията не вярваше в нейното бъдеще, но решителните мерки за реорганизация дават резултат.

Японската корпорация намали разходите за производство на течнокристални панели, продаде офис сградата си в Токио, съкрати 5400 работници и заплатите на останалите. Освен това през юни Qualcomm плати 120 млн. долара за 3,5% от Sharp с цел съвместно разработване на дисплеи. В момента Sharp планира да пусне нови акции, за да привлече допълнителни 100 млрд. йени.

Компанията очаква чиста печалба от 5 милиарда йени (около 51 милиона долара) за текущата финансова година, която приключва в края на март 2014. За миналата финансова година Sharp отчете загуби в размер на 545 милиарда йени.

Вторият по значимост бизнес на Sharp е производството на слънчеви панели. Компанията спечели от тях 6,8 млрд. йени през последното тримесечие, докато година по-рано регистрира загуба в почти същия размер.

Коментар