Споделяне на файлове и принтери от Windows Vista

Операционната система Vista постепенно си пробива път в потребителските компютри. Макар и все още да не е много разпространена, Vista поставя на дневен ред някои въпроси от съществена важност за ежедневната работа на потребителите. Споделянето на ресурси от компютри с новата ОС не е принципно различно от това в Windows XP. Все пак има някои особености, които може да създадат леки затруднят в началото. 

Споделяне на файлове чрез папката Public

Vista не разполага с папката Shared Documents, налична в Windows XP. В новата ОС обаче е включена папка Public, която предлага лесен начин за споделяне на файлове и документи с други потребители в същата мрежа, освен с тези на самото PC.

В папката Public се влиза през Windows Explorer или от Computer. Можете просто да влачите и пуснете (или да направите copy и paste) файлове и папки в Public (или в някоя от нейните подпапки), за да ги споделите с хора на същия компютър или в същата мрежа. Въпреки че Vista автоматично споделя папката Public с другите потребители в мрежата, съществува мярка за сигурност, чиято цел е да предотврати нежелано споделяне – ако се намирате в обществени мрежи или на други места, на които не можете да имате доверие, например Wi-Fi точки.

Във Vista има нова схема за класификация, която ви напомня да определите мрежите, към които се свързвате, с имена като Home, Work или Public. Така например, ако изберете локация Public, Vista автоматично изключва цялата откритост и споделяне на мрежата (папката Public и всякакви други ръчно споделяни папки) с цел да защити вашите документи и уединение, докато се намирате в несигурна мрежа. След това, ако се върнете вкъщи и се свържете с вашата мрежа (квалифицирана като Home), споделянето ще бъде включено отново.

Освен това, лесно можете да спрете споделянето на папката Public по всяко време чрез Network and Sharing Center, в който се влиза с дясно кликане върху иконата, показваща статуса на мрежата и разположена в дясната колона на системата. След това, просто скролнете надолу до статуса на зелени и/или сиви светлини, кликнете върху стрелката от дясно на светлината за споделяне на папката Public, изберете желаната настройка и кликнете Apply.

Споделяне на специфична папка

В допълнение към влаченето на файлове в папката Public, можете да позволите споделяне на всяка папка от вашия компютър, също както и в Windows XP. Настройките за споделяне на папки във Vista не са много по-трудни за работа, отколкото беше при XP, макар че отначало е малко объркващо. Ето как става:

1. Кликвате с десен бутон върху папката, която искате да споделите, и избирате опцията Share. Ще видите pop-up прозореца File Share. Кутията с полетата Name и Permission Level показва потребителите, които могат да влязат в споделената папка. Тази кутия се нарича Access List (списък за достъп). Windows акаунтът, с който сте влезли в мрежата, автоматично се прибавя към Access List.

2. Използвайки списъка drop down, който се намира точно над Access List, изберете имената, които искате да добавите към Access List и кликнете Add. За да споделите папката с всички потребители в мрежата и, следователно, с всички потребители и на компютъра, изберете и добавете вход Everyone от списъка drop down.

3. След като сте добавили потребител към Access List, можете да промените Permission Level, кликвайки върху неговата стрелка. Ето какви са атрибутите на нивата: Reader – може да вижда споделени файлове, но не и да добавя нови, да ги променя или да ги трие; Contributor – може да вижда или добавя споделени файлове и да променя или трие само такива, прибавени от него/нея; Co-owner – може да вижда, добавя, променя или трие всеки споделен файл.

4. След като сте кликнали върху бутона Share, за да приложите промените, ще видите прозорец, който ви уведомява, че папката вече е споделена и може да се използва.

5. Кликнете Done, за да излезете.

Споделяне на принтер

Също както в Windows XP, и тук можете лесно да направите така, че принтер, който е свързан с компютър, да бъде споделен с потребителите на мрежата. Ето как става това:

1. Отворете папката Printers от Control Panel.

2. Кликнете с десен бутон върху принтера, който искате да споделите и изберете опцията Share. Появява се прозорецът properties на принтера с избрана опция Sharing.

3. Кликнете върху Change Sharing Options. Ако ви се поиска парола на администратор или потвърждение, наберете паролата или доставете информацията.

4. Отбележете опцията Share на принтера.

5. Вкарайте в полето за имена Share името, което искате да покажете в ресурсите на мрежата.

6. Кликнете OK.

Използване на споделен принтер

След като сте споделили принтер, можете да го прибавите към други компютри в мрежата, така че да да принтирате от тях. Ето как става това в Windows Vista.

1. Отворете папката Printers от Control Panel.

2. Кликнете върху бутона Add a printer от лентата с инструменти.

3. Изберете бутон Add a network, wireless или Bluetooth printer. Ще започне търсене за споделени принтери в мрежата.

4. Изберете принтера и кликнете Next. Ако не виждате принтера, който искате, кликнете върху подходящия бутон за ръчно търсене.

5. Напишете желаното от вас име за новия принтер.

6. Ако не искате принтерът да бъде по подразбиране selected/used, когато принтирате от PC-то, махнете отметката на подходящата опция.

7. Кликнете Next. Трябва да се появи прозорец, който да ви съобщи, че принтерът е добавен успешно.

8. За да се убедите, че всичко е наред, кликнете Print a test page.

9. Кликнете Finish.

Ако можете да откриете споделения принтер по време на сетъпа, сигурно ще искате да се уверите, че той не е изключен от компютъра, който го хоства. Можете да проверите това, като отварите Network and Sharing Center и скролнете до подходящото място в областта със светлините, показващи статуса.

Възможност за защита на паролата

В Windows Vista можете да използвате защита на парола за своите споделени папки. Когато направите това, ресурсите ви няма да са достъпни за другите потребители от мрежата, а само за потребителските акаунти на вашия компютър, като естествено достъп се дава срещу въвеждане на паролата.

1. Кликнете с десен бутон върху иконата network status в дясната колона на системата и изберете Network and Sharing Center. Появява се Network and Sharing Center.

2. Скролнете надолу до статуса на зелените и/или сиви светлини и кликнете стрелката в дясно от Password protected sharing. Ще се появят настройките.

3. Изберете Turn on password protected sharing и кликнете Apply. Вижте всички ваши споделени папки.

За разлика от Windows XP, Vista ви позволява лесно и бързо да видите всички папки, които споделяте. По този начин можете по-лесно да защитавате своята информация, което е особено важно, ако използвате несигурни мрежи, като Wi-Fi точки. Ето как да видите списъците със споделени файлове и папки:

1. Кликнете с десен бутон върху иконата network status и изберете Network and Sharing Center.

2. Скролнете най-долу на Network and Sharing Center. 3. Кликнете върху линковете, за да видите файловете и папките, които споделяте.

Добре е периодично да проверявате своите споделяни папки, техните настройки и съдържание, за да се уверите, че не споделяте неволно информация, която е важна и не е за всяко око.

Коментар