Нова система разкрива бързо кибер престъпления

Европейски проект създаде най-бързата преносима съдебна система, базирана на РС хардуер. Технологията, разработена по проекта „EUREKA E! 3663 IT FORENSIC”, може да копира и пази данни за криминални случаи, вкл. свързани с компютри и дигитални мрежи, съобщи порталът evropa.bg.
Новият инструмент вече е обект на интерес от страна на агенциите за сигурност, полицията, финансовите и данъчни институции, счетоводни организации в Европа и Северна Америка.
Приложението ще помогне на Европа да стане по-сигурна и ще й позволи да бъде по-конкурентна чрез овладяване на икономическата престъпност, посочват от Европейската комисия.
Борбата с компютърните престъпления изисква различен подход от конвенционалните съдебни практики на взимане на отпечатъци и проследяване на ДНК. Институциите за прилагане на закона се нуждаят от по-достоверни дигитални съдебни средства, за да си осигурят доказателства, чрез които могат да се уличат замесените престъпници.
Цифровите съдебни технологии трябва да извършват бърз и с висока точност анализ на компютърни записи от бази данни, файлове с картинки, файлови трансфери и електронна поща,. Това е от съществено значение за намирането на уличаващи доказателства или за оневиняването на заподозрени.

Коментар