БАИТ е разтревожена от пропастта между можещи и неможещи в ИТ

БАИТ отчита с тревога факта, че на българския пазар съществува пропаст между можещите и неможещите да ползват постиженията на информационните технологии.

Асоциацията, която обединява голяма част от ИТ бизнеса в страната, декларира своята подкрепа за ефективни държавни инициативи при преодоляването на проблема.

Това стана на семинар в Брюксел на тема “Правото на достъп до електронната среда”, по време на който председателят на УС на БАИТ Боян Бойчев изнесе лекция.

Семинарът беше организиран от Съюза на либералите и демократите за Европа (ALDE) и е продължение на срещата, която БАИТ проведе в началото на юни т.г. в София с български евродепутати. Във форума участваха евродепутати и комисарят Меглена Кунева.

Според най-голямата браншова организация в сектора на информационните и комуникационни технологии, електронната търговия разкрива изключително много възможности на българския бизнес, най-вече на малките и средни по големина предприятия, за повишаване на тяхната конкурентоспособност.

Е-търговията дава  по-широки възможности за достъп до нови пазари, особено след като страната ни бе приета за член на Европейския съюз, посочват от БАИТ.

Електронната търговия не изисква големи инвестиции и поради това е особено привлекателна за малките и средните предприятия, като им позволява успешно да се конкурират с големите фирми.

Това в голяма степен е свързано и с развитието на информационното общество в България, със степента на прилагане на информационните технологии във всички сектори, в това число и в търговията, е становището на БАИТ

Коментар