ЕС ще подпомага освободените от BenQ работници

Европейската комисия обяви две нови приложения за помощ в рамките на фонда за приспособяване към глобализацията (EGF). Подкрепата е предназначена за две компании в сектора на мобилните телефони: „BenQ” в Германия и „Perlos” във Финландия, съобщи представителството на Европейската комисия в България (evropa.bg).
Предстои приложенията да бъдат представени пред Европейския парламент и Европейският съвет, с цел взимане на решение. Целта е да се помогне на над 4000 съкратени работници да се завърнат на работа, заяви комисарят по трудовата заетост, социалните въпроси и равни възможности Владимир Шпидла.
Фондът за глобализацията се използва според предназначението си – да отговори на влиянието на структурната промяна на динамичните глобални пазари, добави еврокомисарят.
И двете приложения са изготвени срещу тенденцията за преместване на производството на мобилни телефони и аксесоари, главно към Азия. Това става не само поради по-евтиното производство на мобилни телефони там, но и поради близостта на партньори в сферата на технологиите и бързо растящия пазар от потребители.
Приложението за „BenQ” се отнася до две предприятия на тайванския производител на мобилни телефони. През декември 2006 година „BenQ” оттегли финансовата си подкрепа от двете второстепенни компании, като в резултат бяха съкратени около 3 300 работници в трите производствени центъра в Мюнхен, Камп-Линтфорт и Бохолт.
Поисканите средства от фонда за приложението за „BenQ” са на стойност 12,8 млн. евро.

Коментар