Топ мениджърите в САЩ заработват по $10,8 млн.

Американските топ 20 мениджъри изкарват годишно три пъти повече пари, отколкото европейските им колеги. Това разкрива нов доклад на Института за политически изследвания (IPS).
През 2006 година мениджърите по високите етажи на компании от списъка Топ 500 на Форчън са заработили средно по 10,8 милиона долара. Става въпрос за наетите ръководители в корпорациите, уточнява докладът Executives Excess 2007. В сумата влизат освен заплатите, но и различни бонуси и компенсации.
Приходите на топ мениджърите са 364 по-високи от тези на средностатистическия американски труженик. Освен това работодателите осигуряват 1,3 милиона долара в личната пенсионна сметка на топ мениджъра за една година. За сравнение, средното американско семейство с общ бюджет вкарва в пенсионна сметка 3775 долара.
Само за 27 години, от 1980 досега, разликата между заплащането на ръководителите на фирми и на обикновения  американец се увеличила от 70 на 364 пъти. През последните 10 години заплатите на големите шефове са нараснали с 45%, а на работниците – само със 7%.
Най-скъпо платените мениджъри работят в търговските корпорации. Заплатите на шефовете от Топ 20 превишават 204 пъти тези на военните ръководители от Топ 20 и с 38 пъти приходите на ръководителите на некомерсиални организации.

Коментар