Проучване: Шефът може да е вреден за фирмата

Характерът на шефа може да навреди сериозно на неговата фирма, установява ново проучване на специалисти от университета на Флорида.
30% от обидените служители преднамерено работят по-бавно или вършат грешки, докато при нормална обстановка подобни отклонения са не повече от 6%, твърди изследването.
Около една трета от обидените пък не влагат максимални усилия при изпълнение на задачите си, срещу 9% в нормалния случай.
Близо 39% от разсърдените служители си вземат болнични, без да имат никакви проблеми със здравето, установява проучването. За сравнение, обикновено симулантите са не повече от 4%.

Вредата от лошите шефове
30% от обидените служители работят по-бавно и грешат
39% си вземат болнични, без да имат проблем със здравето
Обидените по-рядко поемат инициатива и допълнителни задачи
Расте недоволството от заплатата и положението във фирмата
Три пъти повече служители поемат инициатива, когато се наложи, от средите на тези, които не са тероризирани от шефовете си, сочат данните на изследването.
Обидените пък много по-рядко се съгласяват да изпълняват допълнителни задачи, вкл. да останат в офиса след края на работното време.

За капак, обидените от поведението на шефа служители са по-малко доволни от заплащането и от положението си във фирмата.
Проучването е обхванало няколко десетки американци, работещи в различни сфери на бизнеса

Коментар