Спамърите атакуват мощно през YouTube

Спамъри се възползват от функция на YouTube, чрез която потребителите на видеосайта канят свои приятели да гледат определени клипове, алармираха от фирмата по сигурност Marshal. Въпросната функция позволява да се изпрати от даден акаунт имейл с всякакъв адрес. Спамърите използват тази възможност, за да разпространяват вариант на червея Storm.

Цел на спамърите са притежателите на конзоли за игри Xbox, които биват съблазнявани да си качат бонус версия на популярната игра Halo 3. Ако потребителите обаче кликнат върху линка “winhalo3”, той ги отвежда до файл, съдържащ троянски кон.

До момента Marshal са проследили около 150 000 от спам съобщенията, които идват от акаунти в YouTube. Имейлите експлоатират уязвимост в процеса на регистрация, смятат експертите от компанията за сигурност, която през август докладва за троянски кон, предназначен да генерира голям брой Hotmail и Gmail акаунти.

Подобна уязвимост е била използвана и в случая със сайта за видео споделяне. Спамърите са използвали технология за интелигентно разпознаване на символи (ICR), за да надхитрят системата за проверка, позната под името Captcha. Експертите на Sophos също докладваха за проблем със спама в YouTube.

Коментар