Oracle лансира у нас решения за по-ефективни е-услуги

С влизането в действие на закона за електронното управление ще се унифицират електронните услуги, предоставяни от държавната администрация на гражданите и бизнеса. Потребителите ще бъдат максимално улеснени и ще се избегнат бюрократичните процедури, заяви Милена Милева, консултант по управление на проекти и бизнес анализ, на семинар на Oracle България в столичния хотел Хилтън.
Законът изисква стандарти за съхраняване и обмен на информация, условия за достъп по електронен път до информацията в държавната администрация, както и електронна идентификация, посочи Георги Димитров, председател на Центъра по право на информационните и комуникационни технологии.
Със закона реално ще се даде старт на електроните административни услуги у нас. Така ще се осъществи основна промяна в работните и организационни процеси в администрацията и обслужването на гражданите, допълни Димитров.
До декември 2007 г. трябва да се приемат наредбите към закона, а до 6 месеца отделните ведомства трябва да въведат и синхронизират информационните си системи.
Oracle представи на семинара продуктовата фамилия Oracle Fusion Middleware, чрез която администрацията може да предложи е-услуги, като намали разходите за собственост на програми и оптимизира вече притежаваните ИТ приложения. Като пример за добра работа в областта на е-услугите, реализирани с технологи на Oracle, мениджърът продажби в компанията Николай Манчев посочи партньорството с Националната агенция за приходите.
Проектът “Електронно правосъдие”, също реализиран с технологии на Oracle, предстои да стартира в средата на ноември тази година, съобщи Николай Николов от Индекс България. Предоставяните е-услуги ще са еднотипни, достъпни 24 часа в денонощието и ще могат да се ползват и от граждани и организации извън границите на България.

Коментар