Десетки хиляди полицаи следят интернета в Китай

Интернет цензурата в Китай придобива все по-големи размери. Десетки хиляди полицаи са натоварени със задачата да следят за действията на потребителите в кибер пространството, алармира доклад на базираната в Париж организация “Репортери без граници”.

Проучването, проведено съвместно с местна група за защита на правата на човека, твърди, че Китай е единствената държава в света, в която са наети кибер полицаи да съблюдават цензурата в интернет.

Пекинската служба за интернет информация често издава преки заповеди за цензуриране на съдържанието в мрежата, съобщава Ройтерс. Редактори на водещите китайски сайтове като Sohu.com и Netease.com, редовно получават SMS-и с указания да не пишат за едно или друго събитие или да цитират само определени източници.

Неотдавна Китай обяви първия по рода си проект за виртуален патрул в интернет. На всеки половин час анимирани полицаи, мъж и жена, ще се появяват на екраните на потребителите и ще ги предупреждават да не посещават сайтове със забранено съдържание.

Коментар