Задават се твърди дискове по 4 терабайта

Нова технология на Hitachi ще направи възможно производството на твърди дискове с капацитет до 4 терабайта. Японската компания е разработила глава за четене/запис с размери 30-50 нанометра, наречена CPP-GMR (perpendicular-to-the-plane giant magnetoresistive).
Главата позволява да се увеличи значително плътността на записа на твърдия диск. Според представители на Hitachi Global Storage Technologies, плътността ще достигне 500 гигабита на квадратен инч. Това е четири пъти повече, отколкото при съвременните дискове, вкл. и терабайтовия модел на компанията, пуснат по-рано тази година.
По принцип, на всеки две години капацитетът на твърдите дискове се удвоява, но технологията на Hitachi ще ускори прогреса, посочват от компанията. Тъй като физическите размери на дисковете намаляват, става все по-трудно да се определя магнитното поле. Ето защо новата глава на Hitachi е проектирана да бъде значително по-чувствителна.
Комерсиални 4-терабайтови твърди дискове се очакват на пазара през 2009 година, обещават от компанията. Засега Hitachi не вижда друга технология за съхранение, която може да конкурира твърдите дискове с толкова висока плътност на данните.

Коментар