Приземяване: Skype не оправда очакванията на своя купувач

Параметрите на обявената през 2005 година сделка по поглъщане на Skype от eBay ще бъдат силно занижени. Миналата седмица от онлайн аукциона обявиха, че ще платят за VoIP доставчика само 1,2 милиарда долара, вместо първоначално договорените 4,3 милиарда.
Изпълнителният директор и съосновател на Skype – Никлас Зенстрьом, призна, че компанията не може в кратки срокове да отговори на очакванията на eBay. На ежегодната техническа конференция в Унгария CEO-то заяви, че прогнозите за ръста на Skype са били завишени и, че компанията се нуждае от повече време за реализация на плановете.  
По условията на споразумението, до 2009 година eBay трябваше да плати на Skype 1,3 милиарда долара в кеш и 1,3 милиарда в акции. Освен това акционерите щяха да получат допълнително заплащане, в зависимост от броя на потребителите, приходите и други параметри от развитието на компанията, като максималният размер можеше да достигне 1,7 милиарда долара.
Но в началото на октомври eBay съобщи, че ще изплати на акционерите на Skype еднократно 530 милиона долара. От онлайн гиганта разкриха също, че изпълнителният директор Никлас Зенстрьом ще бъде освободен от заемания пост, като ще остане член на борда на директорите. От своя страна, Зенстрьом заяви, че  ще инвестира спечелените средства в малки компании.

Коментар