Отново рекорд при твърдите дискове

Твърд диск на Western Digital достигна плътност на записа 520 гигабита на квадратен инч (Gb/in2). Това е най-високото постижение в HDD индустрията към момента, съобщиха от компанията.
Производителят демонстрира новия си продукт по време на конференция в Токио, посветена на технологията за перпендикулярен магнитен запис (PMR). WD е постигнала рекордната плътност, като е приложила собствена технология PMR/TuMR (tunneling magneto-resistive).
Плътност от 520 гигабита на квадратен инч ще позволи създаване на 3,5-инчови дискове с капацитет 640 GB (гигабайта) на плоча и около 3 TB (терабайта) общо, посочват от компанията. Очаква се комерсиални продукти с подобен капацитет да се появят през 2010 година.
В момента за висока плътност при масово произвеждани твърди дискове се смята 200 гигабита на квадратен инч. Представител на този клас устройства е 2,5-инчовият модел WD 250 GB WD Scorpio, предназначен за лаптопи.
Наскоро от японската компания Hitachi съобщиха, че са достигнали плътност от 500 гигабита на квадратен инч, чрез технология CPP-GMR (perpendicular-to-the-plane giant magnetoresistive). Hitachi твърди, че е в състояние да произведе твърд диск по тази технология с капацитет до 4 терабайта.

Коментар