Huawei планира регионален център в България

Пламен Орешарски се срещна в Китай с президента по държавните въпроси на Huawei Уанг Ченг Донг

Пламен Орешарски се срещна в Китай с президента по държавните въпроси на Huawei Уанг Ченг Донг

Китайският гигант Huawei обмисля създаване на регионален европейски център и институт за изследвания и технологии в България, стана ясно от посещението на премиера Пламен Орешарски в Китай. Българският министър-председател обсъди с президента по държавните въпроси на Huawei Уанг Ченг Донг възможностите за разширяване на инвестициите на компанията у нас.

Huawei обяви, че обмисля създаване на регионален европейски център за изследвания и технологии в България. Компанията разширява дейността си извън Китай, като същевременно разчита много на изследователската дейност – 70 000 нейни служители работят именно в тази посока и инвестициите й за развойна дейност през 2012 г. са в размер на около 5 млрд. долара.

Премиерът предложи да се проведе среща с български университети и изследователски институти в сферата, в която Huawei работи. Той подкани също китайската компания да произвежда в България, като напомни и за договорката от по-рано Eximbank да бъде по-благосклонна към китайските предприемачи, които искат да инвестират в България.

„Иновациите и високите технологии са приоритет на правителството”, подчерта вицепремиерът Даниела Бобева след срещата. Тя отбеляза, че Агенцията за инвестиции ще разгледа намеренията на Huawei. Според нея, Huawei би могла да се възползва от стимулите, които се предоставят за високо-технологични инвестиции.

„Ако назначават младежи непосредствено след като завършват образованието си, бихме могли да използваме мерки, които са в рамките на Министерството на труда и социалната политика за насърчаване на заетостта”, добави вицепремиерът.

Бобева каза още, че България е страна, в която няма валутен риск заради валутния борд, има ниско данъчно ниво и данъчният режим е устойчив.

Huawei има желание да участва и в обществени поръчки. „Има недискриминационен режим и ако отговарят на условията, могат да участват. С промените в ЗОП ние ще направим по-широк достъпът до обществените поръчки, тоест – да има повече конкуренция, за да се постигат по- добри условия”, добави Бобева.

Коментари по темата: „Huawei планира регионален център в България”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Доста стара новина. И какво стана с тези планове?

Коментар