Форматът Blu-ray поведе убедително на HD-DVD

   
Над 2.6 милиона броя Blu-ray дискове са продадени за първите девет месеца на годината в САЩ, срещу едва 1.4 милиона HD DVD, по данни на Home Media Research. Тези резултати, сочещи отношение почти 2 към 1 в полза на Blu-ray, помрачиха радостта в лагера на HD DVD от успеха на пуснатия наскоро във формат с висока резолюция филм “Transformers”.

През септември общият брой продадени дискове Blu-ray е бил 3,01 милиона, а от HD-DVD са закупени 1.97 милиона.

HD DVD е разработен от Toshiba, като се поддържа и от Microsoft, чиято конзола Xbox 360 е с разширение, което позволява пускане на дискове с този формат. Зад него стоят и филмовите студия Warner Bros, Paramount Pictures и DreamWorks Animation, като последните две са сключили сделки за доставяне само на HD DVD през следващите 18 месеца.

Blu-ray пък е разработен и е собственост на Sony. Японската компания има ексклузивни договори с филмовите студия Walt Disney, Sony, 20th Century Fox и Lions Gate Entertainment. Наскоро гигантът сключи и ексклузивна сделка за дистрибуция с Blockbuster. Продажбите на Blu-ray са стимулирани от вградената поддръжка на този формат в PlayStation 3.

Принос в продажбите на HD DVD имат по-добрите вградени реклами и интерактивно съдържание, наред с други фактори. Според компанията за пазарни проучвания Adams Media Research, големите филмови заглавия като “Transformers”, както и новите ексклузивни договори с Paramount и DreamWorks, ще засилят продажбите на HD DVD и форматът ще завърши годината с много силни резултати.

Въпреки това обаче, Adams Media Research предвижда пазарна победа на Blu-ray през тази година, независимо от възхода на HD DVD. Анализаторите очакват потребителите да похарчат $186 милиона за закупуване на дискове с формата на Sony, докато за HD-DVD ще останат $91 милиона.

Все още остава непредсказуем мистериозният фактор на плеърите, които работят и с двата формата. Такъв, например, е новият плеър на Samsung, който ще излезе на пазара по време на празниците. И тъй като новите плеъри ще поддържат и HD-DVD, и Blu-ray, войната между двата формата става безсмислена от гледна точка на потребителя.

Засега никой не може да каже със сигурност какъв ще е изходът от тази война на форматите, но в момента везните са се наклонили в полза на Sony и нейния Blu-ray.

Коментар