Blu-ray бил два пъти по-търсен от HD-DVD

Нови данни за съотношението на силите във войната между Blu-ray и HD DVD изнесоха от Home Media Magazine. Според статистиката, за първите девет месеца продажбите на Blu-ray дискове в САЩ изпреварват близо два пъти тези на конкурентния формат за видео с висока резолюция HD-DVD.
Американците са си купили около 2,6 милиона Blu-ray диска от началото на годината до края на септември, а предпочитанията към HD-DVD се измерват с 1,4 милиона броя закупени диска.
Фактори за растежа на продажбите са разнообразието от Blu-ray плеъри и ниските цени на HD-DVD устройствата. Анализаторите отчитат и ролята на конзолата за игри Sony PlayStation 3, която идва с вграден Blu-ray плеър. Както е известно, именно Sony е основният поддръжник на Blu-ray, докато друга японска компания, Toshiba, се опитва да наложи HD-DVD.
Анализаторите прогнозират увеличение на преднината на Blu-ray по коледните празници, тъй като на пазара се очаква да излезе PlayStation 3 с 40GB твърд диск и на цена от 399 долара. Предполага се, че потребителите ще купуват като топъл хляб новата конзола, която е и с вграден Blu-ray плеър.

Коментар