Недекларираният труд се засилва в някои сектори от икономиката на ЕС

Недекларираният труд все още е проблем на Стария континент, констатира нов доклад на Европейската комисия. Това подронва способността на ЕС да изпълни целите за повече и по-добри работни места и по-силен икономически растеж, посочват от представителството на ЕК.

Новите данни от Евробарометър – първото уеднаквено проучване в цяла Европа по проблема, потвърждават съществуването на обширен пазар на недекларирания труд в целия ЕС.

„Скритата икономика подкопава финансирането на системите за социална сигурност, възпрепятства добрите икономически политики и може да доведе до социален дъмпинг”, заяви комисарят по заетостта Владимир Шпидла.

Няма белези, че това явление намалява. Напротив, в определени сектори и форми на труд се отчита засилване на недекларирания труд, допълва Шпидла.

Недекларираният труд е сложно явление с разнородни подбуди, което изисква балансиран подход на превенция, прилагане на закона и санкции, смятат от ЕК.

Високите нива на данъчно облагане, вноските за социално осигуряване, както и тежкият административен товар по традиция са разглеждани като подбуди за недеклалиран труд, но съществуват и тенденции към възлагане на поръчки на подизпълнители и лъжливи данни за самозаетост.

В определени държави прилагането на преходни споразумения за работници от новите членове на ЕС стимулира недекларирания труд, твърди проучването.

Коментар