Бащата на интернет напусна ICANN

Винт Сърф, известен като един от създателите на глобалната мрежа, дори като бащата на интернет, напусна поста на председател на организацията ICANN, която управлява разпределението на домейн имената. Официално обяснение за своето решение Сърф ще даде в петък, след среща на ръководството на ICANN, която ще се проведе в Лос Анджелис, твърди MSNBC.
67-годишният Винт Сърф, зодия Лъв, работи в ICANN от 1999 година. През седемдесетте години на миналия век той стана съавтор на протокола TCP/IP. Сърф е член на изследователската група Interplanetary Network към НАСА и освен това се занимава с изграждане на мрежови инфраструктури и разработка на стандарти за интернет приложения от ново поколение в Google.
Колегите на Сърф са убедени, че именно на неговите изключителни качества се дължи успехът на ICANN в последните години. Чувството му за хумор нееднократно е позволявало да се правят компромиси в преговорите с големите ИТ компании.
ICANN се разрасна от десетина души през 2001 година до 100 в момента. Бюджетът на организацията възлиза на 41 милиона долара, докато преди 6 години е бил 3,78 милиона долара.

Коментар