Либия се уреди с евтини РС от Intel и Microsoft

Евтини компютри ще доставят гигантите Intel и Microsoft на правителството на Либия. Поръчката е за 150 хиляди броя от т.нар. Classmate PC, които се явяват алтернатива на "стодоларовите" лаптопи по проекта OLPC (Лаптоп за всяко дете).
Потребител на компютрите ще бъде Министерството на образованието на Либия, което ще ги разпредели в училищата. Машините с производствена цена около 200 долара ще работят с операционна система Windows, съобщава Ройтерс.
От Intel потвърждават, че доставките вече са започнали. Засега не е известно на каква стойност е поръчката от либийското правителство.
Евентуалният следващ клиент на Classmate PC е правителството на Нигерия, с която Intel води преговори. Дали обаче Microsoft ще участва в сделката не е ясно, тъй като училищните компютри на Intel се предлагат и с Linux.
OLPC също продаде 100 хиляди евтини лаптопа на Уругвай, като по-късно се планира доставка на още 300 хиляди броя. Масовото производство на моделите XO, които засега вървят по 200 долара, ще стартира на 12 ноември.

Коментар