Cisco крои мащабни планове за инвестиции в Китай

За да покаже от колко голямо значение е да прави бизнес в Китай, Cisco Systems обяви, че ще удвои инвестициите си в страната. Мрежовият гигант планира да вложи $16 милиарда в Китай през следващите пет години, според siliconvalley.com.
Шефът на компанията Джон Чембърс заяви, че вижда широк набор от възможности за растеж в Китай. През последните пет години Cisco купи компоненти и услуги от Китай на стойност над $7 милиарда.
С планираните за следващите пет години $16 милиарда Cisco смята да купи материали, да разшири развойната си дейност и да създаде „зелен” технологичен център. Компанията ще задели други $400 милиона за финансиране на клиентите си и за разширяване на програмата за обучение на студенти Network Academies. Cisco се надява през следващите три години да обучи около 100 000 студенти.
Мрежовият гигант планира да си сътрудничи с China Development Bank с цел да инвестира в иновативни китайски фирми. В допълнение, Cisco ще разработва услуги за малките и средните предприятия в страната заедно с Alibaba.com – китайската компания за електронна търговия, която планира да пусне акциите си на стоковата борса в Хонг Конг. Американският гигант ще инвестира, според първоначалния договор, $17.5 милиона в Alibaba.com.
По настоящем, продажбите на Cisco Systems в Азиатско-Тихоокеанския регион представляват 11% от общия бизнес на компанията.

Коментар