Немци стартират производство на GDDR5

Немският производител Qimonda AG е готов с първите си графични чипове памет GDDR5 с капацитет 512MB. Компанията вече е доставила образци на чиповете на свои партньори и се готви да стартира масовото им производство.
Qimonda ще направи “жабешки скок”, като премине директно от GDDR3 към GDDR5. Новата технология за графични памети още не е стандартизирана, а GDDR4 се очаква да достигне своя пик в средата на следващата година.
В момента Qimonda предлага GDD3 чипове, но с пускането на новите GDDR5 има шанс да влезе в първата тройка производители в сегмента, формирана от Infineon, Samsung и Hynix Semiconductor.
Анализатори прогнозират, че до 2011 година GDDR5 ще заеме 90% от пазара на графични памети. Пускайки сега новите чипове, Qimonda ще притесни доставчиците на GDDR4 с памети на съпоставими цени, но с по-висока производителност.
Очаква се към края на годината да приключи стандартизацията на GDDR5. Първият голям клиент на Qimoda може да стане процесорният гигант Intel, който ще ползва GDDR5 в свои графични продукти. Конкурентът AMD също е потенциален купувач на GDDR5 памети за вграждане във видеокарти.

Коментар