Немечек и Компютел се борят в търг за защита на 20 хиляди PC

Двама участници бяха допуснати до отваряне на ценови предложения по обществената поръчка за софтуерни лицензи за антивирусна защита на компютрите в държавната администрация. „Немечек" ООД оферира решение за 540 000 лв., а  „Компютел" ООД предлага услугата два пъти и половина по-евтино – за 212 635 лв.
Търгът, организиран от Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР), е за защита на 1500 сървъра и 20 000 работни станции и пощенски кутии. Към всеки лиценз от корпоративното решение ще бъде предоставен и лиценз за домашно ползване.
Третата фирма, подала документи за участие – “Парафлоу комуникейшънс” ООД – отпада, тъй като някои от документите й не са били в изисквания вид, съобщиха от МДААР.
Комисията ще поиска писмена мотивировка от участника, дал по-ниската цена. По закон, това се изисква, когато разликата в цените е над 30%. След като разгледа мотивите и прецени доколко са обосновани, комисията ще реши дали да пусне до класиране „Компютел" ООД.
Обществената поръчка предвижда доставка и поддръжка на цялостно решение за защита от вируси, смап, адуер, спайуер, фишинг и потенциално опасни приложения, както и за защита от злонамерени атаки през интернет или локална мрежа чрез персонална защитна стена. Контрактът с изпълнителя ще бъде сключен за срок от три години.
Основен потребител на доставяните лицензи ще бъдат областните и общинските администрации.

Коментар