Евтините Linux лаптопи ще ударят по OLPC

С падането на цените на компонентите комерсиалните Linux лаптопи могат да затруднят усилията на инициативата "Лаптоп за всяко дете" (OLPC), целяща да достави евтини компютри на  развиващите се страни.

Наскоро Asustek пусна на пазара своя лаптоп Linux Eee PC, а американската Everex започна да продава базирани на Linux персонални компютри с x86 процесор за по-малко от $300. Конкурентните цени могат да тласнат купувачите към комерсиалните лаптопи, а не към специализираните XO модели на OLPC, които ще струват по $200 и излизат на 12 ноември.

Организацията с нестопанска цел OLPC се надява нейните евтини XO лаптопи да направят революция в ученето на децата от развиващия се свят. Засегнати от закъснението в производството и увеличените разходи, XO скочиха от първоначалната цена от $100 на $200, което сега води до конкуренция с евтините комерсиални лаптопи.

Прогресивното интегриране в хардуера на повече характеристики помогна за понижаване на цените на комерсиалните лаптопи. Цените на LCD дисплеите също падат, поради много силна конкуренция между доставчиците. Микропроцесорите също поевтиняват, в резултат на ценовите войни, които водят Intel и AMD.

Пазарът за лаптопи ще продължи да бъде силно конкурентен, поради падането на цените, и  комерсиалните продукти ще станат великолепна алтернатива на XO. Все пак обаче трябва да се има предвид, че XO не са предназначени за децата в САЩ или Западна Европа. Индия и страните от Африка имат различни сценарии за употреба и XO лаптопите са насочени към тях.

XO разполагат с вградена Linux и програми за образоване на децата, захранване с батерии, адаптирано към локалната среда, слънчеви панели и др. От OLPC смятат, че падането на цените на лаптопите няма да засегне организацията, като дори заявиха, че Eee PC-тата са добро развитие за комерсиалния сектор.

Освен това част от стратегията да се достигне до децата е частният сектор да застане зад проекта. До момента OLPC е получила поръчки за доставка на XO лаптопи от страни като Перу, Уругвай и Монголия. Организацията среща конкуренция в разпространението на лаптопи за деца в развиващите се страни и в лицето на Intel, която вече доставя своите Classmate PC лаптопи от $200 в Мексико, Бразилия, Нигерия, Пакистан и Либия.

Коментар