HTC може да последва съдбата на Nokia и BlackBerry

HTC се оценява на само 3,8 млрд. долара, докато в пиковия за компания период пазарната й стойност достигаше 37 милиарда долара

HTC се оценява на само 3,8 млрд. долара, докато в пиковия за компанията период пазарната й стойност достигаше 37 млрд. долара

Тайванският производител на смартфони HTC може да сподели нерадостната съдба на своите конкуренти Nokia и BlackBerry, смятат анализатори от Yuanta Securities.

Nokia вече продаде телефонния си бизнес на Microsoft, а BlackBerry се споразумя с един от акционерите си – Fairfax Financial Holdings – да изкупи компанията за 4,7 млрд. долара. По този път сякаш върви и HTC.

От 2011 година досега HTC е загубила почти 90% от своята пазарна стойност. Котировките й обаче все още не са паднали до ниво, което да привлече потенциалните купувачи, коментират анализатори.

По данни на Блумбърг, стойността на активите на HTC в момента е почти три пъти по-висока отколкото на BlackBerry. Същевременно обаче HTC има най-нисък рейтинг в списъка от над 500 високотехнологични компании, представени на фондовия пазар.

HTC се оценява на само 3,8 млрд. долара, докато в пиковия за компанията период пазарната й стойност достигаше 37 милиарда долара. На 9 септември т.г. акциите на HTC паднаха до осемгодишен минимум.

Компанията, която пусна първия смартфон под управление на Android, може да не постигне планирания обем на продажби от 50-60 млрд. тайвански долара през третото тримесечие и в резултат на това да отчете загуби. През второто тримесечие делът на HTC на световния пазар за смартфони намаля до 2,8%, спрямо 5,8% година по-рано.

Въпреки тревожните данни, ръководството на тайванския производител обяви, че няма да търси купувач и, че HTC работи по няколко нови проекта, които могат да възродят напълно бранда.

Коментари по темата: „HTC може да последва съдбата на Nokia и BlackBerry”

добавете коментар...

  1. CM10.2

    а дано, ама на дали

  2. HTC user

    Дано!

Коментар