Франция удря със закон интернет търговците на книги

Орели Филипети смята, че Amazon се опитва да създаде монопол на книжния пазар чрез дъмпинг

Орели Филипети смята, че Amazon се опитва да създаде монопол на книжния пазар чрез дъмпинг

Долната камара на френския парламент единодушно гласува законопроект, който забранява на интернет търговци като Amazon да предлагат безплатна доставка на книги в съчетание с отстъпка в цената.

Идеята на подобно предложение е да защити класическите търговци на хартиени книги от конкуренцията на интернет гигантите. За да влезе в сила, законопроектът трябва да бъде одобрен от Сената (горната камара на парламента).

Според действащия в момента закон, отстъпките при продажба на книги от онлайн магазини не могат да бъдат по-високи от 5%. С новия закон френските парламентаристи ще се опитат да защитят местните книжни магазини, които търпят сериозни загуби от страна на интернет търговците.

През юни т.г. министърът на културата Орели Филипети критикува Amazon, като нарече интернет компанията разрушител на книжните магазини и я обвини в опит за създаване на монопол чрез дъмпинг.

Филипети заяви още, че Amazon ще намалява цените дотогава, докато не стане виртуален монополист, унищожавайки повечето си конкуренти. След това интернет компанията ще може безпрепятствено да увеличава цените на книгите, твърди френският министър.

Коментар