БТК ще инвестира 25 милиона лева във фиксираната мрежа

До края на годината Българската телекомуникационна компания (БТК) ще започне да предлага на своите клиенти в още 59 населени места пълната гама от продукти и услуги. Това ще стане възможно в резултат на 100-процентовата цифровизация на телефоните в тях, съобщиха от телекома.
Ще бъдат премахнати всички така наречени "дуплексни" телефони, които не позволяват на два свързани абоната с различни номера да говорят едновременно.
"В края на миналата година цифровизирахме всички областни градове. Този процес продължава с пълна сила и през настоящата година, като предвидените инвестиции в проекта надхвърлят 25 милиона лева ", каза Андрей Расийски, директор Архитектура и Инженеринг на фиксираната мрежа в БТК.
След цифровизиране на телефоните, клиентите на телекома ще могат безплатно да активират редица полезни услуги, които до момента не са били достъпни чрез аналоговите телефони. Това са услугите “пренасочване на обажданията към друг номер”, “изчакване на повикването”, “разговори в група от фиксирани телефони” и др.
Цифровизацията на телефоните ще даде възможност в бъдеще на повече домашни и бизнес клиенти на БТК да сърфират в интернет с широколентов БТК ADSL. Жителите на част от градовете, чиято модернизация на мрежата предстои, вече имат достъп до широколентовата услуга. Към момента ADSL е достъпен в близо 300 населени места в страната.
Инвестиционният план на БТК за развитие на фиксираната мрежа предвижда към края на годината общият процент на цифровизация на телефоните в страната да надмине 70%.
Месец и половина преди да бъдат сменени номерата на телефоните им, клиентите на БТК ще получат заедно с месечната си фактура и новите си цифрови номера. На телефон 144 потребителите също могат да получат новия номер на абонат срещу стария, както и от интернет страницата на БТК.

Коментар