Потребителската електроника носи рекордни продажби на чипове

Продажбите на полупроводници ще растат стабилно до 2010 година, което ще се дължи отчасти на апетита на потребителите за компютри, MP3 плеъри, мобилни телефони и други електронни устройства, прогнозира индустриалната организация SIA (Semiconductor Industry Association).

През тази година се очаква глобалните продажби на микрочипове да се увеличат с 3.8% на $257.1 милиарда – от $247.7 милиарда през 2006 година, която беше рекордна година за цялата индустрия, казват от SIA. Растежът ще продължи до 2010 година със 7.7% годишно, като към края на периода продажбите да надхвърлят $321 милиарда.

Силното търсене на микрочипове се подхранва от увеличаващите се продажби на потребителска електроника, както и от развитието на големи пазари в Азия, Източна Европа и Южна Америка, твърди в свое изявление президентът на SIA. Очаква се Азиатско – Тихоокеанският регион да продължи да бъде най-бързо растящият пазар, като през 2010 година там ще бъдат продадени 51.1% от микрочиповете, спрямо 48.4% през тази.

През 2007 ключов двигател на пазара за микрочипове се явяват силните продажби на персонални компютри, клетъчни телефони, MP3 плеъри и дигитални телевизори, съобщават от SIA. Потребителските покупки продължават да движат растежа в индустрията, въпреки увеличаването на разходите за електроенергия и други ограничаващи фактори.

SIA прогнозира, че продажбите на най-големия пазар за микрочипове, този на персоналните компютри, ще нараснат с 11-12%, а продажбите на хендсети – с 12%. При MP3 и мобилните медия плеъри се очаква увеличение с 20%, а при чиповете за цифрови телевизори – 50%.

От SIA казват също, че потребителите печелят много от подобренията в производителността на полупроводниците. Така например, днешният обикновен персонален компютър е 100 пъти по-мощен в сравнение с РС-тата от 1995 година, като в същото време се продава на 30% по-ниска цена. Подобни подобрения в производителността и в цените се очакват и в други потребителски електронни продукти, твърдят от индустриалната организация.

Коментар